Snel inzicht in uw gezondheid

en uiterst betrouwbaar!

Coeliakie testen met de BioHit Celiac Quick Test®

Coeliakie is een aandoening van de dunne darm welke het gevolg is van een intolerantie voor gluten. Gluten is een eiwit, dat in tarwe, rogge, gerst en spelt voorkomt. Het wordt verwerkt in allerlei voedingsproducten, waaronder brood, sauzen en pasta’s. Bij coeliakie is er een intolerantie voor gliadine en glutenine/glutamine, welke samen het eiwit gluten vormen. Coeliakie of glutenintolerantie is een aandoening die regelmatig samen voorkomt met een andere (auto-immuun)ziekte. Het is daarom raadzaam om bij chronische aandoeningen en bij immuun-gecompromitteerde patiënten te testen op de aanwezigheid van coeliakie. Een glutenvrij dieet helpt coeliakie patiënten bij het verminderen van klachten.

De verwoording ‘Non-Celiac Gluten Sensitivity’ (NCGS) duidt op ‘niet door coeliakie veroorzaakte gluten overgevoeligheid’. Het begrip werd onlangs geïntroduceerd als een aandoening die mogelijk veel voorkomt. Patiënten meldden op gluten te reageren zonder dat ze symptomen van coeliakie vertoonden. NCGS zou vaker voorkomen dan coeliakie. Het belang van glutenvrij eten is hier zeer groot, echter het verrichten van goede diagnostiek is wellicht nog veel belangrijker. Daarom adviseren wij om bij klachten die kunnen wijzen op zowel coeliakie als NCGS, de BioHit Celiac Quick Test® te gebruiken om coeliakie uit te sluiten. Het volgen van een glutenvrij dieet kan dan worden toegepast als een bevestiging op NCGS.

Specifieke kenmerken van coeliakie zijn de antilichaamproductie tegen het antigeen transglutaminase 2, de karakteristieke histologische veranderingen van het lumen van de dunne darm en de genetische typering HLA-DQ2 of DQ8. Om vast te stellen of er sprake is van coeliakie wordt er gekeken of er schade is aan het weefsel van de dunne darm. Tissue transglutaminase (tTG) is een enzym dat schade in het lichaam tegengaat. Wanneer de dunne darm beschadigd is, komt het enzym tTG vrij uit het beschadigd weefsel. Mensen met coeliakie maken vaak antilichamen aan die dit enzym aanvallen. Deze worden anti-tissue transglutaminase (anti-tTG) antilichamen (immunoglobulines) IgA/IgG/IgM genoemd. BioHit Celiac Quick Test® laat de hogere niveaus van anti-tTG IgA/IgG/IgM antilichamen zien.

Glutenvrij dieet??
Voordat er besloten wordt een glutenvrij dieet te volgen, is het raadzaam om eerst coeliakie uit te sluiten. Het is namelijk belangrijk om te weten of u coeliakie heeft. Wanneer u coeliakie heeft, mag u volstrekt geen gluten  en zult u zelfs uit moeten kijken voor sporen van gluten en kruisbesmetting. Elke vorm van glutenbelasting brengt schade toe aan de darm. Voor meer informatie hierover verwijzen wij u naar de site van de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) www.glutenvrij.nl/glutenintolerant_wat_heb_ik/wat_is_coeliakie.

Het stellen van een goede diagnose

Het gebruiken van een betrouwbare coeliakie test is belangrijk voor het stellen van een goede diagnose. Zowel kinderen als personen met IgA-deficiëntie worden helaas regelmatig gemist tijdens het diagnosticeren van coeliakie. Dit omdat de huidige testen diagnosticeren op basis van anti-tTG IgA en DGP (Deamidated gliadin peptide).

 

Daarom introduceren wij de meest betrouwbare sneltest op het gebied van coeliakie. Deze sneltest is ontwikkeld door BioHit HealthCare en gebaseerd op het principe van immunochromatografie. Deze snelle test detecteert anti-tTG IgA, IgG en IgM-antilichamen en minimaliseert hierdoor het risico van het missen van de IgA deficiënte patiënten. IgA deficiëntie komt voor bij ongeveer 10% van de mensen die coeliakie hebben. Deze groep patiënten heeft een 10 keer hogere risico op coeliakie en het is daarom van zeer groot belang om ze goed te kunnen analyseren en diagnosticeren.

 

Waarom de BioHit Celiac Quick Test® ?

 • Bepaling van anti-tTG IgA / IgG / IgM antilichamen
 • Vermindert kans op IgA deficiënt valse negatieven
 • Snel, accuraat en weinig belastend
 • Resultaat in 10 minuten
 • Gevalideerd t.o.v. Elisa laboratoriumtesten
 • Hoge nauwkeurigheid
 • Gevoeligheid  99% – specificiteit  98,9%
 • Vingerprik monsterafname
 • Veilige en laagdrempelige procedure
 • Eenvoudig in gebruik – lateral flow quick test
 • Ambulant of praktijkgebruik
 • Snelle monitoring van de patiënt
 • Diagnose en advies in 1 consult